Tenuta Montenisa, Antinori

Italien

Franciacorta i Lombardiet er området, der producerer Italiens bedste mousserende vine. Området fik sin DOC i 1967 og de mousserende vine blev opgraderet til DOCG status i 1995.
I alt 20 byer har retten til at fremstille Franciacorta, alle med mineralrige, veldrænede jorde med en blanding af kalkholdige sten og sand placeret på en undergrund af limsten. DOCG området omfatter 2.200 hektar. De tilladte druesorter er Chardonnay, Pinot Nero og Pinot Bianco.
Non vintage Franciacorta må først frigives 25 måneder efter høsten, og minimum 18 måneder af lagringen skal være være "sur lie" i flasken. Årgangs Franciacorta må først frigives 37 måneder efter høst, og heraf skal de 30 måneder være "sur lie" i flasken. Reglerne for dosage er præcis de samme som i Champagne.

Antinori familiens Franciacorta ejendom, Tenuta Montenisa, er beliggende syd for søen Iseo, i hvad Antinori familen anser for at være et af de bedste områder i hele regionen. Ejendommen består af 60 hektar vinmarker tilplantet med Chardonnay, Pinot Nero og Pinot Bianco.
Kældrene huses i det smukke "Palazzetto Maggi", der blev bygget i det 16. århundrede og ligger mellem to store gårde omkranset med søjlegange.
Den lille kirke Santo Stefano, der ligger på en høj med samme navn og med en smuk udsigt over byen, hører også til ejendommen. Denne tusind år gamle kirke med tydelig græsk indflydelse på arkitekturen, ligger meget smukt omgivet af vinmarker.
Druesammensætningen varierer fra cuvée til cuvée. Generelt gæres de stille vine delvist på fad og delvist på tanke af rustfrit stål. Efter aftapning og andengæringen på flaske lagrer de unge vine "sur lie" i mellem 24 og 40 måneder. Resultatet er elegante og komplekse mousserende vine med en fin og vedvarende mousse.
 

Vin fra Tenuta Montenisa, Antinori

Vin fra Tenuta Montenisa, Antinori, Italien