2017 Bourgogne Rouge

Domaine Chapuis - Bourgogne, Frankrig

Rødvin - Pinot Noir

En døråbner til Pinot Noir druens forunderlige univers
Hvis du vil, kan du nemt bruge en mindre formue på en flaske Pinot Noir fra Côte d’Or. Men du behøver det ikke. I dag er det langt mindre risikabelt at drikke basisvin fra Bourgogne, for nu vrimler det med vellavede og velsmagende alternativer til de verdensberømte hvide og røde kommune-, første cru- og grand cru vine fra de legendariske kommuner i Côte d’Or. Flere forhold spiller positivt ind på kvaliteten: Klimaforandringer, tidligere høst, en række gode og særdeles gode årgange, udbredt brug af sorteringsborde selv for basisvinene og en øget konkurrence om forbrugernes gunst. Vender man blikket mod de regionale vine fra Bourgogne, får man i dag vine, som er et godt køb til prisen. De giver den garvede vinforbruger umiddelbar drikkeglæde og fungerer samtidig som en invitation til nybegynderen om at dykke ned i Pinot Noir druens forunderlige univers.

Domaine Chapuis
Domaine Chapuis ejer 13 hektar vinmarker i Mancey i Maconnais i den sydlige del af Bourgogne. Sønnen, Francois, fik overdraget ansvaret i 1997, men arbejder den dag i dag tæt sammen med forældrene, Jean og Josette. Vinstokkene gror på lerholdig kalkstensjord på skråninger med eksponering mod øst, som opsamler solens stråler fra morgenstunden af. Klimaet i Maconnais er en tand varmere end længere mod nord. Det giver vine, som er blødere og rundere og drikkemodne lidt hurtigere.

Francois Chapuis: "Naturen har fundet sig eget naturlige forsvar"
Domaine Chapuis er fortaler for at dyrke markerne så skånsomt som muligt. I mere end 10 år har man undladt at bruge kemiske midler til at bekæmpe insekter, og brugen af midler mod svampesygdomme er reduceret til det mindst mulige og overgår kravene til bæredygtig dyrkning. Som Francois udtrykker det: ”Naturen har fundet sig eget naturlige forsvar.” Vinstokkene passes med flid og omsorg. Mindst fire gange om året pløjes der mellem rækkerne, jorden hakkes og vendes, og man fjerner ukrudtet mekanisk. Vinstokkenes rødder kan dermed vokse dybt ned i jorden og optage de næringsstoffer, som er unikke for det pågældende sted. Græs og ukrudt, som vendes i jorden, producerer organisk materiale, og derved undgår man at bruge gødning. Det, at jorden luftes, er med til at beskytte og skabe mikrobielt liv i vinmarken.

Liflig, delikat og blød Pinot Noir
Druerne er fra ca. 30 år gamle vinstokke fra Les Cras-skråningen. Vinstokkene beskæres kort efter Cordon Royat-metoden for at holde overdreven vækst nede og i stedet forbedre kvaliteten af drueklaserne. Druerne høstes i hånden og afstilkes. Efter endt maceration og gæring, lagrer ca. 25% af vinen i små egetræsfade, mens resten lagrer i større, neutrale beholdere, før vinen efter et år hældes på flaske. Det resulterer i en liflig, delikat og blød Pinot Noir. Næsen byder på friske røde frugter, mørke kirsebær og et delikat strejf af urter og peberkorn. I munden er vinen blød, saftig og frisk med afrundede tanniner. 



Datablad
149,00 kr
mindst 6 stk